Lenininpuisto ei kuulu Helsinkiin

Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti tänään siitä, pitäisikö Lenininpuiston nimi vaihtaa Leninin uhrien muistopuistoksi. Uskomatonta mutta totta: Lenin voitti äänin 62-8.

Kuka olikaan Lenin? Bolševikkipuolueen johtaja, jonka johtamassa valtiossa ihmiset kuolivat nälkään ja joutuivat kärsimään radikaalin sosialismin ikeen alla. Hänen aikanaan kiellettiin muut puolueet kuin hänen omansa, opposition jäseniä vangittiin ja ammuttiin.

Hän sulki omaa kansaansa keskitysleireille ja käytti heitä orjatyövoimana. Hän henkilökohtaisesti määräsi satamäärin teloituksia ja antoi hallintonsa tehdä niitä kymmenin tuhansin. Hän oli hirmuhallitsija, jonka vuoksi miljoonien ihmisten piti kuolla. Hirmuhallitsija sanan synkimmässä merkityksessä.

Ei ole oikein, että Helsingissä on puisto Leninin kunniaksi. Siksi Siniset alun perin esitti sen tilalle Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Ukko-Pekan puistoa. Kuitenkin kaupungin valmistelun mukaan Svinhufvudille on jo riittävästi nimetty paikkoja. Myös kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta äänesti asiasta. Asia ratkesi 5-5 tasapelin jälkeen SDP:tä edustavan puheenjohtajan äänellä.

Siispä valtuustossa Siniset esitti kompromissia: säilytetään Leninin nimi Helsingin nimistössä, muttamuutetaan Lenininpuiston nimi Leninin uhrien muistopuistoksi. Kuten valtuutettu Jussi Niinistö totesi: ”Se kunnioittaisi näkyvällä tavalla niitä lukemattomia ihmisiä, jotka jauhautuivat Leninin luoman kommunistisen hirmuhallinnon rattaissa”. Mutta ei, vain kahdeksan 85:stä valtuutetusta kannatti tätä.

Kuten kulttuurihistorian dosentti Jari Ehrnrooth on todennut: ”Historiallinen osavastuu neuvostoimperialismin tukemisesta lankeaa myös Suomelle. Merkkinä siitä meillä on Lenininpuistoja, -patsaita ja -reliefejä ikään kuin hän olisi ollut hyväntekijä ja kunnioitusta ansaitseva henkilö. Tämä faktojen vastainen Lenin-kultti pitää vihdoinkin ajaa pois Suomesta.”

Helsingin länsimaisena sivistyskaupunkina ei ole oikein muistella ihaillen pahuutta, kommunismia ja sortoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *