Suomalais-kristillisiä arvoja on puolustettava

Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten.

Näin totesi sotiemme veteraani, Mannerheim-ristin ritari, kenraali Adolf Ehrnrooth.

***

Tässä viisaudessa on paljon opittavaa. Mutta heikolta näyttää, kun katsoo tiettyjä ulostuloja.

Jumalan mainitseminen ministerivalassa tai sotilasvalassa ei ole ongelma. Suvivirren laulaminen kouluissaei ole ongelma. Jumalan siunauksen toivottaminen tasavallan presidentin puheessa ei ole ongelma.

Yhteistä näillä kaikilla kuitenkin on se, että niistä on tehty ongelma.

***

Elämme loukkaantumisen kulttuurissa. Loukkaantuminen voi tapahtua milloin mistäkin. Kaikista koomisimpia ovat ne loukkaantumiset, joissa nähdään jokin suomalainen perinne yhtäkkiä ongelmallisena.

Kukaan ei tietääkseni tähän päivään mennessä ole vahingoittunut edellä mainituista kohdista, joissa mainitaan Jumala. Jumalan mainitseminen ministerivalassa tai presidentin puheessa ei pakota kuulijaa vaihtamaan uskontoa, vaan se on osa suomalais-kristillistä kulttuuria.

Suomen pitää olla maa, jossa kristillisyyttä ei tarvitse hävetä eikä hävittää elämästään. Suomella on vankka kristillinen historia, ja perinteiden ylläpitäminen on osoitus siitä, että tunnemme historiamme.

Suomalais-kristillisistä arvoista voi olla ylpeä. Niiden arvojen varaan on rakentunut yksi maailman vakaimmista ja tasa-arvoisimmista valtioista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *