Lähtölaukaus ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden lakkauttamiseksi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta lausui viime perjantaina YTHS-palveluiden laajentamisesta ammattikorkeakouluopiskelijoille. Samalla perustuslakivaliokunta teki merkittävän linjauksen, josta ei ole vielä juuri käyty kunnollista julkista keskustelua:

Valiokunnan mielestä valtioneuvoston piirissä olisi syytä harkita selvitystyön käynnistämistä sen arvioimiseksi, onko ylioppilaskunnan pakkojäsenyydelle enää esitettävissä hyväksyttäviä ja oikeasuhtaisia perusteita perustuslain 13 §:n 2 momentissa turvatun yhdistymisvapauden kannalta, sekä tarvittaessa ryhtyä lainsäädäntötoimiin sääntelyn muuttamiseksi.

Ei ole. Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys on muinaisjäänne, eikä vastaavaa käytäntöä ole esimerkiksi ammattikorkeakoulujen puolella. Vapaaehtoisesti ylioppilaskuntaan saisi toki edelleen kuulua, jos siitä haluaa maksaa ja haluaa esimerkiksi opiskelijalehden. Itse en näe jäsenyydelle mitään tarvetta. Valinnanvapaus toimii tässäkin!

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti tänään, että Siniset esittävät, että hallitus ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin pakkojäsenyyden perusteiden arvioimiseksi ja että ylioppilaskuntien jäsenyydestä tehdään opiskelijoille vapaaehtoista.

Toivon, että myös opetusministeriltä ja pääministeripuolue Keskustalta löytyy tahtoa ottaa edistysaskel kohti vapautta ja ottaa koppi Sinisten esityksestä. Nyt perustuslakivaliokunnan lausunnon myötä on erinomainen mahdollisuus luopua pakkojäsenyydestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *