Suomi on puolustamisen arvoinen kieli

Fennomaanien työlle on edelleen tarvetta.

Jo kansallisfilosofimme J.V. Snellman korosti, että koko kansakunnan ajattelu on sisäänrakennettuna sen yhteiseen kieleen. Suomen rakentaminen sivistyskieleksi, johon Snellman merkittävästi vaikutti, on nyt vakavasti uhattuna.

Korkeakouluissa ja tutkimuksessa suomen kielen asema on erityisen haastava, kuten hiljattain Suomen kielen lautakunta varoitti. Suomen kieli heikkenee siis juuri siellä, jossa suomalaisen sivistyksen pitäisi vahvistua.

Suomen tulevaisuus täytyy pelastaa. Yliopistoihin tulee luoda malleja, jossa palkittaisiin rahoituksella suomeksi julkaisemisesta. Sen ohella suomenkielisten oppimateriaalien laatimista täytyy edistää kaikin keinoin. Tällä ehkäistäisiin suomen kielen ja sivistyksen suhteen heikkenemistä. Kuten aikaisemmin Suomen historiassa ymmärrettiin, sivistyksen kielen pitää olla sama kuin kansan kielen, jotta jokaisella olisi tasa-arvoinen mahdollisuus hankkia tietoa ja kouluttautua.

Olisi hienoa, jos korkeakoulut ja ylioppilaskunnat lähtisivät itse tarmokkaasti työhön suomen kielen puolesta. Myös opinnäytetyöt ja gradut pitäisi lähtökohtaisesti kirjoittaa suomeksi, mutta mikäänhän ei estä niiden kääntämistä sen jälkeen englanniksi, jos sille on akateemista tarvetta.

Jos suomen kielen osaaminen on heikolla tasolla, se monesti käytössä korvataan englannilla. Siksi myös kotouttamisessa suomen kielen opiskelua on vauhditettava. Suomen kansalaisuuden kriteerejä on tiukennettava suomen kielen osaamisen osalta, jotta motivaatio kielen opiskeluun kasvaisi.

Suomen kielellä ei kuitenkaan ole pelkästään välinearvoa, vaan sillä on itseisarvo. Suomen kieli on kansallisomaisuutta, joka ei ole kaupan mistään hinnasta.

Suomi on puolustamisen arvoinen kieli. Sen ainoa puolustaja on Suomen kansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *