Vähemmän ja parempaa ylioppilaskuntaa

Olen aiemmin ottanut kantaa ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä luopumisen puolesta. Jäsenyysmuodon lisäksi ylioppilaskuntien toiminnassa on paljon muutakin korjattavaa. Tässä ensimmäiset viisi:

 

Jäsenmaksu alas ja menot kuriin. Jäsenmaksua pitäisi lähteä laskemaan reilusta satasesta kohti nollaa. Opiskelijaterveydenhuolto voitaisiin eriyttää jäsenmaksusta, eikä olisi enää välttämätöntä tarvetta jäsenmaksulle. Ylioppilaskunnat ovat kohtalaisen vauraita instituutioita, joten niiden ei pitäisi kerätä pääasiassa opintotuen varassa eläviltä opiskelijoilta yhtään enempää kuin on täysin välttämätöntä.

Ylioppilaslehti on lakkautettava. Opiskelijalehdellä ei ole enää digiaikana samaa merkitystä kuin aikaisemmin. Lehden lakkauttamisella säästetään kustannuksia ja mukavasti myös paperia ja luontoa, joten uskon myös vihreiden kannattavan tätä ympäristöystävällistä esitystä. Toki jonkinlainen verkkojulkaisu voidaan tehdä, jos sitä joku on valmis lukemaan.

Ylioppilaskunnan keskityttävä opiskelijoiden edunvalvontaan, ei yleispolitikointiin. Ylioppilaskunnat ovat viime vuosien aikana ottaneet kantaa esimerkiksi turvapaikkapolitiikkaan ja laittomasti maassa oleviin. On varma tapa jakaa ylioppilaskunnan jäsenistöä ja aiheuttaa sisäistä kitkaa laajentamalla kannanotot opiskelijoiden edunvalvonnasta kaiken maailman yleispolitikointiin. Ylioppilaskuntien tulisi sen sijaan keskittyä opiskelijoiden edunvalvontaan, johon liittyen kaksi seuraavaa ehdotusta.

Suomen kielen asemaa vahvistettava ja virkamiesruotsi historiaan. Opiskelijoita ei pitäisi pakottaa virkamiesruotsiin, koska sille ei ole järkiperusteita. Siksi ylioppilaskuntien tulisi ryhtyä aktiiviseen työhön virkamiesruotsista luopumiseksi. Suomen kielen vahvistaminen palvelisi opiskelijoita tulevaisuutta ajatellen ja etenkin tulisi kiinnittää huomiota mm. oppimateriaalien, luentojen ja kurssitöiden kieleen.

Opinnoille joustavampia suorittamismahdollisuuksia, luentopakoista luovuttava. Ylioppilaskuntien tulisi ajaa huomattavasti nykyistä joustavampia opintomahdollisuuksia, jotta yliopistot ottaisivat paremmin huomioon perheelliset, yrittäjät ja työtä tekevät. Luennot eivät myöskään tue kaikkien oppimista, joten pakoista luopuminen olisi monesta näkökulmasta perusteltua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *