Pakkoruotsin vahvistaminen on järjetön idea

Hallituksen linjaus palauttaa ruotsin kieli pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa on käsittämätön. Tulossa on enemmän pakkoa, kun tarvittaisiin enemmän vapautta.

Kielten valinnanvapaus pitäisi saada kaikille koulutusasteille. Valinnanvapaudessa pakollisen ruotsin kielen opintojen tilalle voisi valita minkä tahansa toisen kielen, mikä mahdollistaisi suomalaisten nuorten monipuolisemman kielitaidon ja todellisen kilpailuvaltin kansainvälisessä kaupassa.

Katsoin mielenkiinnosta vuoden 2004 päätöstä luopua pakkoruotsista ylioppilaskirjoituksissa. Kun hallituksen esitystä ruotsin vapaaehtoisuudesta valmisteltiin, se sai selvän kannatuksen asiantuntijoilta lausuntokierroksella. Kannattajia olivat mm:

– Suomen Lukiolaisten Liitto
– Opetusalan ammattijärjestö OAJ
– Opetushallitus
– Suomen Kuntaliitto
– Suomen Rehtorit ry
– Koulutuksen tutkimuskeskus
– Ylioppilastutkintolautakunta
– Suomen Vanhempainliitto

Vastustamaan jäivät vähemmän yllättäen Folktinget ja RKP.

Ylioppilaskirjoitusten pakkoruotsille ei löydy asiantuntijoiden kannatusta. Viime päivien julkisesta keskustelusta on toki huomannut, ettei sitä edes yritetä puolustaa järjellä tai asiantuntemuksella. Jäljellä on ainoastaan tunnesyitä, koska kaikki järkiargumentit on jo kumottu. Pakkoruotsi on muinaisjäänne, jonka taustalla ovat poliittiset lehmänkaupat ja rahakkaat yhden asian lobbarit.

No, järjettömiä pakkoruotsipäätöksiä on nähty aiemminkin. Viime vuonna Suomen kansainvälisimmän kaupungin eli Helsingin valtuustossa sain todistaa tilannetta, jossa vain Siniset kannatti pakkoruotsista luopumista ja kielikokeiluun osallistumista. Jopa julkisuudessa monesti pakkoruotsia vastaan puhuneet Perussuomalaisten ja Kokoomuksen valtuutetut seisoivat pakkoruotsin puolella. Politiikka on outo laji.

Toivon, että tuleva hallitus peruu päätöksensä, eikä lisää enää lukiolaisten stressiä. Pakko on täysin väärä ratkaisu tilanteessa, jossa ruotsi pitäisi muuttaa täysin vapaaehtoiseksi lukio-opinnoissa.

Kannustan lämpimästi kaikkia koululaisia ja lukiolaisia pitämään asiasta kovaa ääntä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *