Helsingin budjetti on pettymys

Helsingin budjettiesitys on jälleen selvästi ylijäämäinen, mutta rahoja ei aiota käyttää sen enempää kuntaveron keventämiseen kuin tarvittaviin lisäpanostuksiin omaishoitoon ja mielenterveyspalveluihin. Mitä järkeä on kerätä kaupunkilaisilta rahaa vain, jotta ne voidaan jättää kaupungin tilille pölyttymään? Ei veroja kuulu verojen vuoksi kerätä.

Koska Helsingin taloudellinen tila on hyvä ja vakaa, olen esittänyt, että Helsingin kuntaveroa pitäisi keventää puolella prosenttiyksiköllä. Veronkevennys toisi helpotusta tavallisen työssäkäyvän helsinkiläisen toimeentuloon ja lisäisi ostovoimaa.

Aina yhtä turhauttavaa kuntapolitiikassa on, että useat valtuutetut kyllä puhuivat kuntaveron laskusta viime kevään lähetekeskustelussa, mutta budjettineuvotteluissa asia sitten unohtui ja suli. Suuri pettymys!

Menopuolella pettymys on puolestaan siinä, että mielenterveyspalvelut ja omaishoito eivät ole saamassa kipeästi tarvittavaa lisärahoitusta. Kuten Talouselämä kirjoitti noin viikko sitten, Helsinki on ”hyvä nuorten hylkäämisessä – mielenterveysongelmien yleistyminen loistaa poissaolollaan pormestarin budjettiehdotuksessa”.

Budjettineuvotteluissa myöskään mielenterveyspalveluihin ei tullut merkittävää parannusta. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut on kyllä mainittu budjettineuvotteluiden kirjauksissa, mutta riittäviä määrärahalisäyksiä ei löydy. Tämä ei riitä.

Omaishoito on taas tunnetusti aliresursoitu. Lähimmäisistään huolta pitävät, raskasta työtä tekevät omaishoitajat tarvitsevat arvostusta ja tukea. Omaishoitajat tarvitsevat enemmän ja monipuolisempia palveluja, toimivan sijaishoitojärjestelmän ja mahdollisuuden vapaapäiviin.

Helsingin täytyy pystyä tätä parempaan budjetointiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *