Koulujen kesälomia tulee siirtää eteenpäin

Koululaiset aloittavat syyslukukauden Suomessa tavanomaisesti keskellä elokuuta. Kouluihin paluu tapahtuu siis elokuun helteillä, tavallisina kesinä keskellä parasta turistikautta.

Koulujen kesälomia tulisi siir­tää eteenpäin siten, että koulut alkaisivat vasta syyskuun alussa. Kesälomien siirtäminen kahdella viikolla edistäisi työllisyyttä ja lisäisi matkailutuloja työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2018 julkaistun selvityksen mukaan. Selvityksessä arvioitiin, että kahden viikon myöhentäminen kasvattaisi matkailutuloja yli 200 miljoonaa euroa.

Kesälomien myöhentäminen lisäisi koululaisten ja opiskelijoiden kesätyömahdollisuuksia, kun työntekijöitä on tarjolla enemmän koko elokuun ajan ja matkailuelinkeino kasvaisi. Kysymys on merkittävä etenkin Helsingissä, jossa kesälomien siirrolla voitaisiin parantaa matkailupalveluiden tarjontaa ja siten lisätä Helsingin vetovoimaa turistikaupunkina.

Muutoksella olisi myönteisiä vaikutuksia myös koululaisten perheiden arkeen. Nykyään kesän alku on monessa perheessä haastavaa aikaa, kun vanhemmat ovat usein töissä vielä esimerkiksi juhannukseen asti ja lapset ovat yksin kotona. Lomien myöhentäminen kahdella viikolla helpottaisi myös tätä haastetta.

Siksi esitämme, että kesä­lomien myöhentämistä kahdella viikolla pilotoitaisiin ensin Helsingissä ja toimiessaan kesä­lomien siirto voitaisiin myöhemmin laajentaa koko maahan.

Toni Ahva

valtuustoryhmän puheenjohtaja (sin), varavaltuutettu

Matias Pajula

Kokoomusnuorten puheenjohtaja, varavaltuutettu

Helsinki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *